Musikken skal ud i hele landet

Badstue1red.jpg

Dirigent Maria Badstue vender hjem til Vandkantsdanmark for at spille nytårskoncerter med Orkester MidtVest, Louise Fribo og Per Pallesen

 

"Der brænder en ild", lød titlen på Morten Korchs roman fra 1920. Det kunne også være titlen på den 33-årige dirigent Maria Badstues biografi. Men det er nu ikke den pæne staldkarl og arvegården, hun kæmper for; nej, hun brænder for den musikalske arv. Og det slår gnister, når hun taler om de kreative talenter.

 

"Jeg har læst undersøgelser, som viste, at omkring 80 procent har sagt, at de ville ønske, de var blevet tilbudt undervisning i at kunne spille et instrument, men der er forsvindende få, som har fået den mulighed. Danmark er ikke i front her, desværre, men det er jo også et økonomisk spørgsmål. Det kræver soloundervisning, og det koster penge," siger Maria Badstue.

 

Hun har selv studeret i Finland, hvor alle børn gennem skolen blev tilbudt at spille i musikskolen, og undervisningen blev i høj grad støttet af staten. - Det vil sige det var ikke dyrt - alle havde råd.

 

"Måske er det ikke tilfældigt, at Finland altid bliver fremhævet som dygtige på skoleområdet? Adskillige undersøgelser viser, at det har en enorm positiv effekt for indlæring og trivsel, at man arbejder med de kreative/musiske fag," siger dirigenten.

Første koncert i Vestjylland

Trods sin unge alder har hun dirigeret de fleste professionelle orkestre i Danmark og flere nordiske orkestre. Der har været fart på, siden hun øvede sig på trompeten på musikskolen i Thisted. Og nu vender hun for første gang hjem til Nordvestjylland som dirigent, når hun til januar optræder til nytårskoncert i Ringkøbing, Holstebro og Hanstholm sammen med Orkester MidtVest med solisterne Louise Fribo og Per Pallesen.

"Jeg skal dirigere min første koncert i det område. Det er vigtigt, at vi kommer her også, for her har man ikke de samme muligheder for at opleve symfonisk musik, som i de større byer.  Det er meget berigende for os og forhåbentligt også for publikum. Jeg ved, at der ofte er stor opbakning, når der arrangeres kulturarrangementer i Vestjylland, så jeg glæder mig rigtig meget" siger Maria Badstue.

Talentfuldt orkester

Orkester MidtVest er et sammensat orkester bestående af professionelle musikere, nogle få faste musikere, nogle fast tilknyttede amatørmusikere og så en skiftende bestand af elever fra den midtjyske regions musikskolers MGK-linje. MGK er Musikalsk GrundKursus, som har til formål at forberede de dygtigste elever på optagelse på musikkonservatoriet, så man skal ikke lade sig narre af "elev"-titlen. De er meget dygtige!

 

"Det kan tage mange år for et orkester at blive 'spillet sammen'. Et sammensat orkester med MGK-elever, amatører og professionelle som ikke spiller sammen dagligt kender ikke hinanden så godt, og de har forskellige niveauer, som gør det mere udfordrende," forklarer Maria Badstue, som forsikrer, at orkesteret nok skal nå at øve, så publikum får en stor musikalsk oplevelse.

 

Orkester MidtVest er et velfungerende orkester, oprindeligt stiftet af Ringkøbing Amt. Det er et af få tilbageværende regionale orkestre, men stod det til Maria Badstue, skulle der være flere orkestre og ensembler for at sikre den vigtige talentudvikling.

 

"MGK-eleverne og musikskoleeleverne har brug for at være i et inspirerende og sprudlende miljø med nogle gode inspirationskilder omkring sig, hvis de skal motiveres til at øve nok og opnå det faglige niveau, der skal til for på sigt at arbejde professionelt med musik. I øvrigt er det en enorm berigelse for et lokalområde at have et mangfoldigt musikliv, hvor man også har fokus på at niveauet skal være højt.

Klap, til du får vabler

Så meget desto større grund til at bakke op om nytårskoncerten, hvor der er lagt et festligt program med både klassisk musik og sange fra musicals og film.

 

"Louise Fribo synger virkelig godt, så jeg glæder mig meget til at høre hende synge. Det bliver i det hele taget festligt at skabe nytårsstemning og måske også brede klassisk musik ud til nogen, som ikke har oplevet et symfoniorkester før," siger Maria Badstue.

 

Hun forsikrer, at man ikke skal være nervøs for at komme til koncerten, selv om man ikke er vant til at gå til koncerter.

 

"Den klassiske musik har desværre et image-problem, som slet ikke har hold i hvordan det egentlig er. Der er nogle, som er bange for at komme til at klappe på de forkerte tidspunkter og så videre, men altså - det er jo bare udtryk for begejstring! Til nytårskoncerten spiller vi enkeltstående numre, så man må klappe, indtil man får vabler på hænderne," siger hun og griner.

Støt musikken lokalt

Får man lyst til at engagere sig mere i musikken, er der gode muligheder i hele landet.

 

"Der er masser af lokale musikforeninger, som arrangerer koncerter. Man kan melde sig ind og måske selv hjælpe til med noget praktisk eller hjælpe med at skabe et økonomisk fundament for at man kan opleve professionelle musikere live. Eller man kan melde sig ind i en venneforening eller støtteforening for sin lokale musikskole  eller sit lokale symfoniorkester," siger Maria Badstue, som også håber, at flere selv vil synge og spille.

 

"Mange har svært ved at tale i en forsamling. Det kræver ligeledes overvindelse at stille sig op og spille for andre. Det er en berigelse og en stor personlig udvikling når man lærer det, og jeg ville ønske at flere fik muligheden for at opleve at udtrykke sig og udvikle sig med et instrument.  For nogle kan det næste være som terapi at spille musik. Og så spiller man jo sammen med andre, orienterer sig i forhold til hinanden - og ja, lytter til hinanden! Det er der måske mere brug for end nogensinde, at vi gør i vores samfund: Lytter til hinanden."

 

Det kan tage mange år at lære at få et klassisk instrument til at udsende vellyd, men det findes der råd for.

 

"Det tager mange år og øvetimer at lære at mestre et klassisk instrument. Hvis man ikke er kommet i gang som barn, kan man selvfølgelig sagtens gå i gang alligevel - bare man gider at øve. Det er så vigtigt, at man selv prøver at være med. En anden mulighed er også at synge i kor! Alle kan bruge sin stemme," siger Maria Badstue.

 

Skulle man blive så begejstret, at man får lyst til at brumme med, når Per Pallesen og Louise Fribo synger, så er det også okay. Læs mere om nytårskoncerterne i januar på www.orkestermidtvest.dk.

 

Blå bog

  • Maria Badstue er 33 år.

  • Hun er opvokset i Thisted og var elev på MGK i Thisted og senere MGK Randers.

  • Efter uddannelse på konservatoriet i Odense kunne Maria Badstue kalde sig trompetist, men hun stod allerede som 20-årig for første gang på podiet foran et professionelt orkester.

  • Allerede i 2007 tog hun privattimer som dirigent i Finland, og i 2011-13 gennemførte hun dirigentuddannelsen i Finland og Oslo.

  • Maria Badstue har dirigeret de fleste professionelle danske orkestre samt bl.a. Göteborg Symfonikerne, Helsingborg Symfoniorkester, Malmø Symfoniorkester og det kroatiske radiosymfoniorkester.

  • For at styrke sin kommunikation med orkestrene har Maria Badstue fået undervisning i bl.a. violin og klaver.

  • De seneste job har bragt hende sammen med Malmø Symfoniorkester og Den jyske Opera.

  • Læs mere og se videoklip på www.mariabadstue.com


« Tilbage