Sidste nyt

31. oktober 2017
Musikalsk fejring af Reformationen


Musikalsk fejring af reformationen

5., 7. og 8. november giver Orkester MidtVest koncert sammen med over 100 korsangere i Silkeborg, Viborg og Thyborøn. På programmet er et af de helt store kirkemusikværker: Ein deutsches Requiem af Brahms

 

I starten af november byder Orkester MidtVest på en stor musikalsk oplevelse, når de sammen med fire kor to stjernesolister, sopran Kristine Becker Lund og baryton Morten Frank Larsen, opfører "Ein deutsches Requiem" af Brahms.

 

Koncerten opføres af et 50 mand stort symfoniorkester og 140 sangere fra Silkeborg Motetkor, Midtjysk Kammerkor, Vestjysk Koncertkor og Lemvig Kammerkor. Det er en stor oplevelse, fortæller Inge Marie Andersen, formand for Vestjysk Koncertkor, som har været projektkoordinator for de mange sangere.

 

"For Vestjysk Koncertkor er det en kæmpe oplevelse at være med til at synge Brahms' storværk - sammen med andre kor og med et stort symfoniorkester. Efter sidste år at have sunget det ved to koncerter sammen med Lemvig Kammerkor, hvor orkestret var Ensemble Midt Vest, ser koret frem til de tre koncerter sammen med Orkester MidtVest," siger hun.

 

Reformationsjubilæet

Koncerten indgår i kirkernes fejring af 500 års jubilæet for reformationen, hvor Martin Luther sømmede sine teser op på kirkedøren, og derfor opføres koncerten i tre forskellige kirker i Region Midtjylland: Thyborøn, Silkeborg og Viborg.

 

I Viborg Domkirke bliver koncerten indledt med en introduktion af biskop Henrik Stubkjær. I Silkeborg er det biskop emeritus Karsten Nissen, der indleder, og i Thyborøn Kirke er det Erling Lindgren, komponist og tidligere organist ved Lemvig Kirke. De vil derefter overlade podiet til dirigent Søren Kinch Hansen, som vil lede kor, orkester og solister.

 

Livets store spørgsmål

"Ein deutsches Requiem" er det værk, der gav Brahms sit store gennembrud som komponist, fortæller Niels Bastrup, chef for Orkester MidtVest.

 

"Det er et musikstykke, som på monumental vis fornyer og nytænker requiem-genren. Brahms' måde at kombinere de melodiske linjer fra den gamle, polyfone musik med den storladne, romantiske harmonik var nyskabende. Med disse virkemidler opnår han et særligt personligt udtryk, som han på utrolig gribende vis behandler livets store spørgsmål med," fortæller han.

 

Requiem betyder "hvile" og er et vigtigt begreb for den katolske kirkes ritualer omkring døden. Ordet requiem er latin, men Brahms fulgte Luthers eksempel og valgte tekster fra den tyske Luther-Bibel.

 

"Værkets titel hentyder til, at teksten er på tysk - i modsætning til det traditionelle requiem, hvis tekst er på latin. Brahms valgte selv teksterne fra Luthers oversættelse af Bibelen, og de kredser om døden og jordelivets forgængelighed, men taler trøst og håb til mennesket. Ved at bruge Luthers Bibel-oversættelse og gå udenom de særligt katolske elementer som skærsilden og bøn for de afdøde føjer Brahms værket ind i den protestantiske tradition, som med dette værk får sit første "requiem"," forklarer Niels Bastrup.

 

Nye lyttere kan også være med

Brahms-værket er et meget smukt musikstykke, som kan nydes, også selv om man ikke har styr på de tyske verber.

 

"Det bliver en helt særlig oplevelse at opføre koncerten i et kirkerum. Det giver en helt særlig stemning, og kirkerne er bygget til musik og sang, så der er også en god akustik. Det bliver en stor oplevelse, og man er hjerteligt velkommen, uanset om man kender til klassisk musik i forvejen," forsikrer Niels Bastrup.

 

Koncerten varer cirka halvanden time. Hvis man vil glæde sig lidt ekstra, findes der på YouTube og andre musiktjenester masser af muligheder for at høre forskellige indspilninger af "Ein deutsches Requiem".

 

 

Fakta: 500-året for reformationen

  • 31. oktober er det præcis 500 år siden, at Luther sømmede sine 95 teser fast på døren til sin kirke i et opgør med den katolske kirke.

  • Luthers teser og den katolske kirkes modsvar i form af en bandbulle blev startskuddet til reformationen og banede vej for det, som vi i dag kender som Folkekirken i Danmark.

  • Brahms-værket "Ein deutsches Requiem" er meget populært i kirkesammenhænge, fordi det beskæftiger sig med livet og døden, men ud fra en klart protestantisk vinkel. Blandt andet fulgte han Luthers eksempel og valgte teksterne til værket fra forskellige steder i Luthers tyske Bibel-oversættelse.

  • Requiem betyder "hvile" og er et vigtigt begreb for katolikker, som blandt andet hylder de døde med en dødsmesse. Brahms flyttede fokus til de levende og henter blandt andet den indledende sangtekst direkte fra Matthæusevangeliet: "Salige er de, som sørger, for de skal trøstes."

 

Fakta: Orkester og kor

  • I den aktuelle koncertrække spilles værket af Orkester MidtVest, som er det regionale symfoniorkester sammensat af amatører, professionelle, MGK-elever og konservatoriestuderende. Orkestret har base i Holstebro.

  • Koncertrækken arrangeres af Orkester MidtVest og Vestjysk Koncertkor i samarbejde med kirker og musikforeninger i Silkeborg, Thyborøn og Viborg samt de øvrige medvirkende kor, som er Lemvig Kammerkor, Midtjysk Kammerkor og Silkeborg Motetkor.

  • Vestjysk Koncertkor består af 50-60 sangere og tager med mellemrum større kirkemusikalske værker op, ofte i samarbejde med professionelle solister og musikere. Vestjysk Koncertkor er udsprunget af de kor- og orkesterstævner, der gennem 20 år fandt sted på Nørre Nissum Seminarium, men koret holder nu til i Holstebro. Korets dirigent er Peter Vogel.

  • Lemvig Kammerkor består af ca. 30 sangere. Koret synger hovedsagelig a cappella værker, dansk og nordisk kormusik såvel den klassiske som den nyere musik og giver jævnligt koncerter. Korets  dirigent er Niels Bitsch Nielsen, som også er organist i Holstebro Kirke.

  • Midtjysk Kammerkor som har base i Viborg, grundlagt i 2011 af Søren Birch. Koret er et ambitiøst kor på 22 sangere, som arbejder på højt niveau inden for den klassiske tradition med en forkærlighed for musik fra senromantikken og fremefter samt for den danske kor- og sangtradition.

  • Silkeborg Motetkor har et bredt og alsidigt repertoire - fra store klassiske værker for kor og orkester til a cappella-sang fra renæssance til nutid, danske og udenlandske sange og viser, rytmisk musik og jazz. Indstudering af Brahms' Requiem: Kim Jepsen.

Læs mere om koncerten her.


« Tilbage